
Pechtold zet ‘stip op de horizon’
Dat stelt hij in een interview met NU.nl, voorafgaand aan het congres in Rotterdam.
“Vandaag zal ik in mijn congresspeech voor het eerst sinds ik leider van de partij ben nagenoeg geen cijfers en bedragen aanhalen”, aldus Pechtold.
“Een paar congressen geleden kondigde ik aan dat ik die stip aan de horizon weer zou neerzetten. Dat is wat ik vandaag ga doen.”
“Toen ik begon, lag de partij op zijn gat. Ik wist ook zelf niet of het me ging lukken. Er is veel energie gestoken in het wederopbouwen van die partij.”
“Nu wil ik weer mensen het gevoel overbrengen wat bij de partij hoort en hen meenemen in de vooruitgangsbeweging.”
Is dit uw beste tijd sinds u leider bent?
“Ja.”
Ook voor D66?
“Ik heb het gevoel dat het gelukt is om onze positie zowel inhoudelijk te bepalen, als in het politieke landschap.”
“Hoewel begrippen als links en rechts zijn vervaagd, denk ik dat wij als progressieve middenpartij ons echt onderscheiden ten opzichte van dit kabinet, én ten opzichte van de linkse partijen die met weinig reële alternatieven komen.”
Die andere liberale partij, de VVD, groeit harder dan D66 in de peilingen.
“Dat heeft de VVD te danken aan haar, op dit moment, populaire premier.”
“Rutte is een goed communicator die past bij dit tijdsbeeld. Maar je begint wel de keerzijde van die jovialiteit en soepelheid te zien. Er komt nonchalance doorheen.”
Desalniettemin: groei.
“Ik kijk nooit jaloers naar andere partijen die het ook goed doen.”
Vindt u het lastig om tegen Rutte oppositie te voeren?
“Nee. Het is eerder dat me vaak het gevoel bekruipt dat ik hem niet meer herken.”
“Ik vind Rutte vrij snel in een ‘130 rijden’-, ‘strenger straffen’-, ‘immigranten zijn een probleem’-houding geschoten.”
Je zou zeggen: makkelijk oppositie voeren.
“Natuurlijk, maar dit kabinet kan zomaar eens tot 2015 zitten en ik voer toch liever oppositie met een eigen verhaal. Daarin kom ik Rutte ook wel tegen.”
Kunt u wel grip op hem krijgen?
“Hij houdt afstand, we hebben vooral met zijn ministers te maken. Maar ik denk dat hij het zich niet meer kan permitteren om zo de schade voor zichzelf te blijven beperken.”
“Uiteindelijk wordt leiderschap verwacht. Zoals bijvoorbeeld door afstand te nemen van het Polenmeldpunt.”
Kreeg u in die discussie grip op hem?
“Jazeker. Ik merkte toen voor het eerst dat hij uit zijn rol schoot; dat hij begon te jij-bakken.”
“Maar dat is Den Haag, en dat is het vragenuurtje. Ik zou veel liever hebben dat we uit die polarisatie schieten en een vooruitgangskabinet vormen.”
De kiezer ziet u toch vooral ageren tegen dat Polenmeldpunt.
“Kijk, ik bén woordvoerder Buitenlandse Zaken en ik héb die ambassadeurs langs gehad en ik spréék de directeuren van bedrijven. Ik weet dus ook hoe slecht het meldpunt is voor onze reputatie.”
U bent er niet te lang op doorgegaan?
“Nee. Luister eens, het heeft ertoe geleid dat uiteindelijk het CDA voor mijn motie stemde die de regering dwingt het standpunt van de Tweede Kamer over het Polenmeldpunt uit te dragen in het buitenland.”
“Voor Haagse begrippen is dat misschien een klein ding, maar voor velen was het een streep die getrokken moest worden.”
Wouter Bos schreef afgelopen week in de Volkskrant dat u tijdens het vorige kabinet beter oppositie voerde.
“Ik ben nooit tevreden, maar er is absoluut geen gevoel van metaalmoeheid.”
“Wel wil ik nu eens met mijn plannen beginnen. Het ageren tegen anderen is uiteindelijk niet waar ik hier voor zit.”
U bent wel klaar met oppositie voeren?
“Nee, dat is een verkeerde conclusie. Maar ik bespeur bij mijzelf wel een nieuwe fase.”
“Door dat boek dat ik schreef na gesprekken met PVV-stemmers, bedenk ik in debatten vaker voor wie ik ook spreek. Dat heeft een enorme stimulans gegeven om door te gaan.”
Toch nog even, waarom zou Bos die opmerking maken?
“Ik ben er eigenlijk niet mee bezig.”
En het er ook niet mee eens?
“Ik heb nu gewoon een andere rol. Ik was toen redelijk alleen in het ageren tegen iets wat ik niet in onze rechtsstaat vind passen: het wegzetten van groepen.”
“Inmiddels zijn we allemaal wel een stap verder. We hebben het hoofddoekjesdebat ingeruild voor Brussel, dat komt mij beter uit. Maar het is in de ogen van Bos misschien minder spectaculair.”
U krijgt weleens het verwijt dat u zich teveel afzet tegen andere partijen. Klopt dat beeld?
“Ik vertel een eigen verhaal, maar dat verhaal is wel onderscheidend ten opzichte van anderen. En het is ook meer het prikkelen van andere partijen wat ik doe, opdat ze doen wat ze ooit beloofd hebben.”
“Als puntje bij paaltje komt laten de drie traditionele partijen het vaak afweten. Die moeten in beweging komen, en de motor zit bij ons.”
Als dat de rol van D66 is, waarom is er dan blijkbaar behoefte aan een jongerenbeweging als de G500, die toch in grote lijnen dezelfde ideeën erop nahoudt?
“D66 kan er goed voorstaan, maar uiteindelijk zullen we ook die andere partijen in beweging moeten krijgen. Graag heb ik 76 zetels en doe ik het alleen, maar dat is niet hoe het werkt in Nederland.”
“D66 loopt voor de troepen uit. Ik ben zelfs nu al mee bezig met de volgende stap, nádat die hervormingen zijn geregeld.”
Dus de G500 is leuk, maar het is nog beter om je bij D66 aan te sluiten?
“Ze zijn vandaag van harte welkom op het congres. En als ze komen, mogen ze op de eerste tien rijen zitten. Dan schuif ik alle prominenten verder naar achter.”
“Sterker nog, als de hélft komt, krijgen ze ook nog spreektijd op het podium.”