AMSTERDAM - Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de doorrekening van het pakket maatregelen van VVD, CDA en PVV voorgelegd aan de onderhandelaars in het Catshuis.

Dat melden ingewijden aan de NOS, aldus de omroep. 

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn vrijdagavond om 19.15 uur weer bij elkaar gekomen.

Het CPB heeft onder meer berekend in hoeverre het begrotingstekort met de maatregelen wordt teruggedrongen en wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid en de koopkracht van burgers.

Het pakket met bezuinigingsmaatregelen was volgens anonieme bronnen eind vorige week al naar het CPB gestuurd. De berekeningen zijn cruciaal voor het verdere verloop van de onderhandelingen.

Koopkracht

Vooral de berekeningen over de koopkracht kunnen een bedreiging zijn voor een succesvolle afronding in het Catshuis. Dat leidt er mogelijk toe dat het hele hoofdlijnenpakket zoals dat naar het CPB gestuurd is, weer overhoop wordt gehaald.

Premier Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok (VVD), Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Geert Wilders en Fleur Agema (PVV) onderhandelen al sinds 5 maart in het Catshuis over de miljardenbezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen.