AMSTERDAM - De coalitie in Limburg is gevallen na een motie van wantrouwen tegen twee PVV'ers over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül.

Het CDA trok de stekker er vrijdag uit. ''Het vertrouwen in de coalitie is weg'', zei voorzitter Martijn van Helvert van de CDA-Statenfractie vrijdag na een stekelig debat, waarin harde woorden tussen CDA en PVV vielen.

Het CDA vindt dat de PVV de koningin en de Turkse president Gül geschoffeerd en beledigd heeft en daarmee het coalitieakkoord geschonden heeft.

Motie

De PvdA diende vrijdagmiddag om die reden een motie in tegen de PVV. De partij vindt dat de PVV het imago van Limburg ernstig heeft geschaad door eerst te zeggen dat ze niet bij een lunch met de Turkse president Abdullah Gül wilden zijn en later van gedachten veranderden.

Provinciale Staten in Limburg hielden vrijdag een spoeddebat over de volgens de PvdA 'onfatsoenlijke' ontvangst van de Turkse president. Gül was de afgelopen dagen in Nederland voor een staatsbezoek en bracht ook een bezoek aan Limburg. De twee gedeputeerden van de PVV besloten pas toen ze hoorden dat koningin Beatrix ook kwam, aanwezig te zijn bij de lunch.

Dat was tegen het zere been van de PVV-fractie, die eiste dat ze daar zouden wegblijven.

Nu de coalitie is gevallen, is de motie ingetrokken.

Excuses

Fractievoorzitter Laurence Stassen van de PVV kreeg het aan de stok met CDA-gedeputeerde Noël Lebens en CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert. Volgens Stassen wilde ook Lebens wegblijven bij het staatsbezoek. Lebens bevestigde dit, want hij had donderdag een afspraak met het Inter Provinciaal Overleg. Maar dat overleg liet hij vallen omdat hij niet eenzelfde indruk als de PVV wilde wekken door weg te blijven in Maastricht, zei Lebens.

Onafhankelijk Statenlid Harm Uringa, voorheen van de PVV, zei dat de PVV-ers Stassen, Bosman en Wilders Limburg meer schade hebben berokkend ''dan alle bezetters in de voorbije 2000 jaar''. Daarop eiste de VVD excuses van Uringa, maar dat weigerde hij. De VVD stelt, anders dan het CDA, dat de PVV zich nog altijd aan het coalitieakkoord houdt.

Bezoek

De PvdA denkt dat de gedeputeerden hebben gelogen door te zeggen dat ze niet wisten dat de koningin kwam. Ook wordt ze verweten de regels van het diplomatieke fatsoen te hebben overschreden. 

PVV-leider Geert Wilders heeft zich van meet af aan tegen het bezoek van Gül verzet. In november schreef hij in een opiniestuk in de Volkskrant dat er niets te vieren valt. "Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland."

Hij stelt vrijdag in een reactie dat ''oude regentenpolitiek'' bij het CDA herleeft en dat dat de oorzaak is van het klappen van de coalitie in Limburg. De val van de coalitie van CDA, PVV en VVD was volgens hem ''onnodig'', meldt hij in een tweet.

Goed pakket

CDA-vicepremier Maxime Verhagen betreurt het dat er ''vanwege de verstoorde persoonlijke verhoudingen een einde is gekomen aan de coalitie in Limburg''. Hij zegt dat in een reactie tegen het ANP.

Verhagen voegt er aan toe dat de CDA-onderhandelaars in het Catshuis zich ''blijven concentreren op een goed pakket maatregelen voor de aanpak van de crisis''.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom laat in een reactie weten dat het ''nooit wenselijk'' is dat in tijden van crisis een coalitie valt, zoals nu in Limburg. ''Maar als er geen vertrouwen is tussen de coalitiepartijen, is er geen basis meer voor verdere samenwerking.''

Reactie PVV

De PVV laat in een reactie weten dat "de voltallige fractie zeer teleurgesteld is" over de actie van het CDA. Volgens de partij zijn de Limburgse kiezers "de grote verliezers geworden". "Een vooruitstrevend en toekomstgericht coalitieakkoord is door het CDA de nek omgedraaid".

Lees tweets over dit nieuws op NUlive

Limburgse coalitie gevallen