DEN HAAG - De vermeende plannen van de onderhandelaars in het Catshuis om huiseigenaren te dwingen binnen 30 jaar af te lossen, zouden dramatische gevolgen hebben voor de huizenmarkt. 

Dat heeft het Verbond van Verzekeraars (VvV) vrijdag gezegd. Volgens de organisatie zijn er sterke signalen dat wordt overwogen om de renteaftrek van huizenkopers binnen 30 jaar tot nul terug te draaien. Hierdoor zouden de maandlasten met zo'n 40 procent kunnen oplopen.

Omdat nieuwe kopers door de hogere maandlasten minder kunnen lenen, zouden de prijzen van huizen met maximaal 20 procent kunnen dalen. Ook vrezen de organisaties voor een administratieve chaos.

De verzekeraars luiden de noodklok omdat de vermeende plannen hun eigen producten negatief zullen beinvloeden, al zeggen ze zelf dat het vooral om de klanten gaat.

Het VvV hoopt de onderhandelingen in het Catshuis nog te kunnen beïnvloeden.

Consumentenbond

Als de vermeende plannen van het kabinet worden doorgevoerd, dan komen consumenten die een aantal jaar geleden een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten met een rentevaste periode die binnenkort afloopt, vast te zitten. Dat stelt de Consumentenbond in een reactie op de uitlatingen van het Verbond van Verzekeraars.

De Consumentenbond roept de politiek op om aandacht aan deze groep te besteden. Volgens de Consumentenbond is het van belang dat consumenten kunnen overstappen naar een andere aanbieder, wanneer de rentevasteperiode van hun hypotheek afloopt. Banken zouden op die manier geprikkeld worden om hun bestaande klanten concurrerende rentetarieven aan te bieden.

De Nederlandse hypotheekmarkt is volgens de bond al kwetsbaar voor een gebrek aan concurrentie doordat 70procent van de hypotheken in handen is van de drie grootste geldverstrekkers. “Deze plannen maken het gebrek aan concurrentie alleen nog maar erger, wat de positie van consumenten drastisch verzwakt”, aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée.