DEN HAAG - De PVV blijft verliezen in de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate.

De partij verliest donderdag twee zetels in vergelijking met 2 weken geleden en zou 18 zetels krijgen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Bijna 2 jaar geleden stond de PVV voor het laatst zo laag in de politieke barometer. De partij van Wilders won bij de laatste verkiezingen 24 zetels.

De VVD blijft groeien, net als de PvdA en de SP. De partij van premier Mark Rutte wint 1 zetel en komt uit op 37. De sociaaldemocraten tonen eenzelfde groei en komen uit op 27, terwijl de SP uitkomt op 26, ook een winst van 1 zetel.

CDA

De VVD bezet nu 31 zetels in de Tweede Kamer; de PvdA 30 en de SP 15. Coalitiegenoot CDA blijft dalen in de peiling.

De partij die nu 21 zetels heeft zou bij verkiezingen nu dalen naar 12, een verlies van 1 in vergelijking met de vorige peiling. VVD, CDA en PVV hebben in de peiling samen 67 zetels, in de Kamer hebben ze 75 zetels.

D66

In de peiling blijft D66 op 13 staan (nu 10 in de Kamer), GroenLinks verliest 1 en daalt naar 5 (10 nu), de ChristenUnie houdt er 5, de Partij voor de Dieren wint 1 zetel en gaat naar 4 (2 in de Kamer) en de SGP blijft op 2. De partij 50PLUS is nu niet vertegenwoordigd in het parlement, maar zou volgens de peiling 1 zetel behalen.

De politieke barometer is een representatieve tweewekelijkse peiling waarvoor steeds 1000 mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.