Hogere bankentaks dekt lagere overdrachtsbelasting niet

DEN HAAG - Een verdrievoudiging van de bankenbelasting alleen, zoals GroenLinks en de PvdA momenteel voorstellen, is onvoldoende om de overdrachtsbelasting op twee procent te houden.

Dat bevestigt het Ministerie van Financiƫn desgevraagd aan NU.nl.

GroenLinks beoogt overigens met de verhoging vooral de banken te prikkelen minder risicovol geld te lenen. De partij zelf is tegen verlaging van de overdrachtsbelasting.

Maar momenteel wordt de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting die huizenkopers betalen (van 6 naar 2 procent), al gedeeltelijk gedekt met de opbrengsten van de bankenbelasting.

Nu er malaise heerst op de woningmarkt, gaan er veel stemmen op om die tijdelijke verlaging te verlengen. Daar is vooralsnog geen ruimte voor in het budget.

Verviervoudiging

Pas vanaf een verviervoudiging van de bankenbelasting, zou een structurele verlaging van de overdrachtsbelasting financieel mogelijk worden, zo blijkt ook uit een overzicht van de de opbrengsten en kosten van veranderingen in het belastingstelsel, die Financiƫn deze week naar de Tweede Kamer stuurde.

Het is onduidelijk of het voorstel van het CDA, om vijf procent meer belasting aan banken te vragen voor bonussen boven de 25 procent, nog een extra duit in het zakje kan doen.

PVV

Het kabinet zelf wil 300 miljoen euro per jaar ophalen met een belasting voor banken, waarmee de instellingen meebetalen aan de prijs voor de kredietcrisis.

Met steun van de PVV zou het voorstel van de linkse oppositie om die belasting op te trekken tot 1 miljard, tot een meerderheid kunnen leiden. De gedoogpartij wil zich daar echter nog niet over uitlaten.

Aanstaande dinsdag is de stemming over de voorstellen.

Tip de redactie