AMSTERDAM - D66 gaat opnieuw proberen in Nederland een gekozen burgemeester en een gekozen Commissaris van de Koningin te krijgen. De partij dient donderdag twee voorstellen in tot wijziging van de Grondwet.

Dat meldt de Volkskrant donderdag. Kamerlid voor D66 Gerard Schouw rekent volgens de krant op steun van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks en de SP.

De gekozen burgemeester is een van de in het afgelopen decennium veelbesproken 'kroonjuwelen' van D66. De staatsrechtelijke hervormingen die de partij voorstaat, stonden echter in de ijskast sinds de invoering van de gekozen burgemeester in 2005 niet de benodigde meerderheid in de Kamer haalde. PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP waren destijds tegen.

Toenmalig D66-minister Thom de Graaf trad daarop af en werd opgevolgd door huidig fractieleider van D66 Alexander Pechtold. Van 2007 tot 2012 was De Graaf burgemeester van Nijmegen.

Legitimiteit

Kamerlid Gerard Schouw wijst er in de Volkskrant op dat Nederland het enige Europese land is dat geen gekozen burgemeester kent. Schouw is van mening dat de legitimiteit van het burgemeesterschap in het geding komt wanneer de koningin de benoemingen blijft doen, zoals dat tot op heden in de Grondwet is vastgelegd.

"De burgemeester ontwikkelt zich steeds meer tot de lokale premier van de gemeente, het is de matchmaker van een college en het boegbeeld naar buiten. Als hij dan steeds meer bevoegdheden krijgt, moet de burgemeester in een democratie daar ook op worden afgerekend", aldus het Kamerlid.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive