DEN HAAG - De uitspraken van PVV-leider Geert Wilders zal de ''goede vriendschap'' tussen Nederland en Turkije '' niet in de weg staan''.

Dat zei de Turkse president Abdullah Gül woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Mark Rutte in Den Haag.

Gül zei dat het gewoon is dat in landen die in multiculturalisme geloven dit soort ideeën de ronde doen. Hij waarschuwde wel dat ze niet misbruikt moeten worden voor politieke doelen. Maar hij concludeerde ook dat het ''extremistische gedachtengoed niet veel sympathie zal krijgen''.

Gül brengt op dit moment een driedaags staatsbezoek aan ons land in het kader van 400 jaar onafgebroken diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. De PVV is fel tegen het bezoek.

Economische banden

Beide leiders spraken in een kort onderhoud onder meer over de economische banden. De handel steeg de afgelopen 10 jaar tot ongeveer 5,5 miljard euro en volgens Rutte is er ''een enorme potentie voor groei''.

De premier kondigde aan later dit jaar samen met een bedrijvendelegatie een bezoek aan Turkije te brengen. Ook minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en koningin Beatrix reizen dit jaar nog naar Turkije.

Toetreding EU

Verder werd gesproken over de poging van Turkije om toe te treden tot de EU. Rutte beloofde ''streng, maar eerlijk'' in deze kwestie te zijn. Hij prees de actieve rol van de Turkse regering in buurland Syrië. Er is daar al meer dan een jaar een volksopstand. De premier liet weten dat Nederland via de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr 1 miljoen euro voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije beschikbaar stelt.