MAASTRICHT - CDA en VVD in de Limburgse staten zijn niet te spreken over de houding van coalitiegenoot PVV rond het bezoek aan Maastricht van de Turkse president Gül donderdag.

De Statenfractie van de PVV haalde dinsdagavond fel uit naar de eigen gedeputeerden Antoine Janssen en Theo Krebber, omdat die aanschuiven bij een lunch met de Turkse president in het gouvernement donderdag.

De PVV eist dat beide gedeputeerden daar weg blijven, maar ze gaan toch.

Fractievoorzitter Martijn van Helvert van coalitiepartij CDA toonde zich boos over het PVV-gedoe. Hij noemde de eis van de PVV aan beide gedeputeerden om donderdag weg te blijven 'schandalig'.

''De PVV heeft vrijdag wat uit te leggen'', zei hij. ''Het kan niet zo zijn dat een eeuwenoude handelsrelatie met Turkije wordt bedreigd door de lange tenen van een partijleider.'' Hij prees beide PVV-gedeputeerden omdat zij hun rug recht houden en toch gaan.

Moe

Voorzitter Erik Koppe van coalitiefractie VVD is de relletjes rond de PVV moe, zei hij. ''Het wordt tijd dat de PVV volwassen wordt.''

Volgens Koppe doet de PVV zichzelf en Limburg geen goed met haar 'amateuristisch gedrag'. ''Vrijdag zal tijdens de Statenvergadering blijken of de PVV achter haar gedeputeerden blijft staan'', zei Koppe.

Interpellatiedebat

De Limburgse oppositiepartijen PvdA en SP hebben voor vrijdag een interpellatiedebat aangevraagd. Beide partijen vinden dat door de gang van zaken de positie van de provincie Limburg landelijk en internationaal verzwakt is, schrijven ze in hun verzoek.

''Limburg staat door de PVV in Nederland voor paal'', zei de Limburgse PvdA-fractievoorzitter Bert Kersten boos.

Uringa

Het uit de PVV gestapte onafhankelijke Statenlid Harm Uringa vroeg woensdag in vragen aan Gedeputeerde Staten of Geert Wilders beide gedeputeerden onder druk gezet heeft om weg te blijven bij het bezoek van Gül.

De Limburge staten bepalen vrijdag of het debat doorgaat.