DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vindt de uitspraken van Wilders over de Turkse president Abdullah Gül 'weinig fraai en gastvrij'.

Dat stelt hij dinsdag in reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans.

"Ik zou deze woorden niet in de mond nemen, maar de verantwoordelijkheid voor deze woorden ligt bij Wilders", aldus Rosenthal, die Gül een bevriend staatshoofd noemde.

Wilders heeft de afgelopen jaren fel uitgehaald naar Turkije. "Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt over tolerantie'', liet hij zaterdag nog weten naar aanleiding van een interview van Gül met de Telegraaf.

De president noemde Wilders hierin een islamofoob. Wilders noemde eerder de Turkse premier Erdogan een 'gevaarlijke islamist van de ergste soort'.

Rosenthal hield de Kamer voor dat Wilders afgelopen jaar door de rechter is vrijgesproken voor zijn uitspraken.

De typeringen van PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven (Sultangül, en Constantinopel in plaats van Istanbul) tijdens het vragenuur leidde tot irritatie bij het CDA.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vroeg Rosenthal hier afstand van te nemen. Die wilde echter niet elke uitspraak 'op de tong wegen' en verwees naar zijn eerdere beoordeling van de uitspraken van Wilders.