AMSTERDAM - De VVD zet definitief geen handtekening onder het wetsvoorstel dat het verbod op godslastering schrapt uit het wetboek van strafrecht. 

D66, VVD en de SP dienden het wetsvoorstel om het verbod te schrappen aanvankelijk samen in. Doordat Fred Teeven namens de VVD toetrad tot het kabinet, verviel zijn handtekening.

De VVD liet lange tijd in het midden of het nieuwe Kamerlid dat het onderwerp vrijheid van meningsuiting in zijn portefeuille heeft, zijn handtekening zou gaan zetten.

D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft maandag de Kamervoorzitter laten weten dat de VVD geen vervanger voor Teeven aanwijst. Het wetsvoorstel wordt nu nog slechts ingediend door D66 en de SP.

Oordeel

Volgens een woordvoerder van de VVD moet het voorstel eerst met de fractie worden besproken voordat er een oordeel over kan worden geveld. "Die afweging is nu nog niet gemaakt." Volgens de zegsvrouw is er 'op dit moment geen inhoudelijke lijn'.

De D66'er denkt dat de VVD het voorstel niet langer steunt vanwege de vermeende afspraken die het kabinet heeft met de SGP.

"Eerder al trok de VVD haar steun aan het wetsvoorstel om koopzondagen vrij te laten aan gemeenten in. Ook keurde de VVD goed dat trouwambtenaren huwelijken mogen blijven weigeren aan homoseksuele en lesbische paren. Waar trekt Rutte de liberale grens?", vraagt Van der Ham zich af.

Theo van Gogh

De discussie over het verbod op godslastering speelt al geruime tijd. Na de moord op Theo van Gogh in 2004 wilde toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) het slapende artikel uit het wetboek van strafrecht dat godslastering verbiedt, nieuw leven inblazen. Dit leidde tot een golf van verontwaardiging, voornamelijk uit de hoek van de seculiere partijen.

Met het nieuwe wetsvoorstel wilden de VVD, D66 en SP de vrijheid van meningsuiting juist verruimen, maar de steun van de VVD lijkt nu dus van de baan.