DEN HAAG - CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom werkt aan een voorstel voor de voordracht van een nieuwe lijsttrekker bij de christendemocraten.

Daarbij wordt gekeken naar opties die variëren van een voordracht van één persoon tot een meervoudige voordracht via een lijsttrekkersverkiezing.

Vicepremier Maxime Verhagen stelde in januari voor dat het CDA via interne verkiezingen een nieuwe leider moet kiezen. Peetoom is daarover op zich wel enthousiast, maar ziet ook duidelijk haken en ogen.

Binnen het partijbestuur zijn in elk geval de jonge christendemocraten van het CDJA - net als Verhagen en ook minister Marja van Bijsterveldt - voor zo'n interne verkiezing. Eerder kozen de VVD en de PvdA bij interne verkiezingen een nieuwe leider.

''Wij zijn altijd voorstander van een meervoudige voordracht. Wij vinden dat de leden altijd moeten kunnen kiezen, net zoals ook Ruth Peetoom is gekozen'', zegt voorzitter Arrie Vis van het CDJA.

Geen verdeeldheid

Volgens een woordvoerder van Peetoom is er geen sprake van verdeeldheid binnen het partijbestuur.

Dat hield volgens hem 2 weken geleden een eerste verkennende ronde over de kandidaatstelling voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen, die gepland staan voor mei 2015. Het dagelijks bestuur, onder leiding van Peetoom, gaat nu opties uitwerken en komt dan met een voorstel.

Peetoom zei eind januari in het Nederlands Dagblad dat ze ''op zich wel enthousiast'' is over Verhagens voorstel van een lijsttrekkersverkiezing, maar gaf ook blijk van duidelijke aarzelingen.

''Je moet wel de beste man of vrouw krijgen. Ik heb er begrip voor dat als je een andere baan hebt, het nogal wat is om je in onzekere lijsttrekkersverkiezingen te storten.''

Bleker

Het CDA zit sinds het vertrek van oud-premier Jan Peter Balkenende zonder officiële leider. Behalve Verhagen hebben ook de ministers Jan Kees de Jager en Marja van Bijsterveldt en de vroegere kroonprins Camiel Eurlings laten weten dat ze het leiderschap niet ambiëren.

Alleen staatssecretaris Henk Bleker heeft zich bereid verklaard, in het geval de partij niemand anders zou kunnen vinden.