AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is een islamofoob en verkondigt een extreem geluid dat radicalen voedt.

"Dat legt de basis voor etnische religieuze discriminatie, die we de vorige eeuw al eens hebben meegemaakt", zegt de president van Turkije Abdullah Gül aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland zaterdag in De Telegraaf.

Hij betitelt het beleid van Wilders als 'vreemdelingenhaat voor eigen politiek gewin, niets meer en minder'. In heel Europa ontstaat hierdoor volgens hem een negatief klimaat van wij tegen zij.

Wilders is niet onder de indruk van de uitspraken van de Turkse president. ''Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt over tolerantie'', liet hij zaterdag in een reactie weten.

Eenheid

In eenheid door verscheidenheid is in Europa volgens Gül veel bereikt. Turken in Nederland zouden hun eigen cultuur en taal daarom moeten blijven koesteren. Wel moeten ze vooral goed Nederlands leren spreken. Het plan om dubbele paspoorten af te schaffen noemt hij 'onverstandig'. "Het leidt zeker tot repercussies in de relatie tot andere landen."

Op uitnodiging van koningin Beatrix brengen de president en zijn echtgenote Hayrünissa Gül vanaf dinsdag een driedaags bezoek aan Nederland. Hij wordt vergezeld door parlementariërs, wetenschappers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de culturele sector. Het bezoek staat in het teken van vierhonderd jaar Turks-Nederlandse betrekkingen.

Muilkorf

Wilders heeft zich al meerdere keren tegen het bezoek uitgesproken. Zo vond hij het ongepast feest te vieren met een regime 'dat journalisten muilkorft, oppakt en detineert en dat Allah-onvriendelijke cartoonisten bedreigt met lange gevangenisstraffen'.

In november schreef hij in een opiniestuk in de Volkskrant dat er niets te vieren valt. "Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland." Het kabinet gaf toen direct aan dat de viering gewoon doorgaat.

Lees tweets over dit nieuws op NUlive