DEN HAAG - De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen geven.

De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat een aantal huurders uit Amsterdam had aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement en de regering hoopt dat hij 1 juli in gaat.

Scheefwonen

Onderdeel van het plan is dat huisbazen inkomensgegevens van huurders kunnen opvragen bij de Belastingdienst. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst een ontheffing gegeven om die informatie nu alvast te geven.

Op die manier konden verhuurders de huurverhoging al per 1 juli doorvoeren. De huurders uit Amsterdam hadden hiertegen een kort geding aangespannen.

Doel van de huurverhoging is het tegengaan van scheefwonen. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen.

Privacy

De Nederlandse Woonbond is blij dat de Belastingdienst voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen mag geven. Dat meldde de organisatie vrijdag.

Woonbonddirecteur Ronald Paping juicht het besluit van de rechtbank toe: ''Het schenden van de privacy van bijna alle huurders in Nederland moet direct stoppen.''

Uitstel

De PvdA gaat er door deze uitspraak van uit dat het kabinet de invoering van deze wet uitstelt. Tweede Kamerlid Jacques Monasch laat weten dat hij hier een debat over heeft aangevraagd.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut staat de hele huurverhoging voor middeninkomens in de sociale sector nu op losse schroeven. "Het wordt tijd dat het kabinet zich richt op de echte problemen in de huursector in plaats van dit huurdertje pesten."

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Weekers van Financiën lieten vrijdag weten de uitspraak te bestuderen. In het belang van huurders willen ze wel zo snel mogelijk duidelijkheid geven.