DEN HAAG - Woningcorporaties mogen vanaf 1 juli de huren van huishoudens die meer dan 43 duizend euro verdienen met vijf procent verhogen.

De Tweede Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De bewindsvrouw wil met deze wet het zogeheten scheefwonen tegengaan. Tegen het voorstel bestaat veel verzet, omdat het de privacy van huurders zou aantasten. Verhuurders mogen bij de Belastingdienst namelijk inkomensgegevens opvragen.

Vier leden van de Amsterdamse huurdersvereniging Oost hebben om deze reden een kort geding aangespannen. Zij vinden dat de overheid hun privacy moet beschermen en dat een wettelijke basis voor het verstrekken van de gegevens ontbreekt. De rechter doet vrijdag uitspraak.

Volgens Spies valt het wel mee met de schending van de privacy. Verhuurders krijgen van de fiscus alleen te horen of het totale inkomen van het betreffende huishouden meer of minder dan 43 duizend euro bedraagt of dat dit niet bekend is, stelde zij eerder.

De bewindsvrouw wist het parlement te overtuigen. Een meerderheid van VVD, CDA, PVV, D66, SGP en Hero Brinkman stemde voor de wet.