AMSTERDAM - Er zullen in het Catshuis geen plannen worden gemaakt die de woningmarkt zullen hervormen.

Daarom hebben de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Vereniging Eigen Huis (VEH), Aedes en de Woningbond hun eigen plan voor hervorming van de woningmarkt bijna af.

"Op hoofdlijnen hebben we een akkoord, dat alle aspecten van de woningmarkt behandelt."

Dat zei NVM-voorzitter Ger Hukker donderdag tijdens een persconferentie in Amsterdam bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de NVM. "Onze plannen moeten alleen nog worden doorgerekend." De koepel verwacht begin juni de plannen voor de woningmarkt aan het kabinet te kunnen voorleggen.

Prijs

De prijs van een verkochte woning is in het eerste kwartaal gemiddeld met bijna 6 procent gedaald vergeleken met een jaar geleden. Huizenverkopers kregen in het eerste kwartaal gemiddeld 214.000 euro voor hun huis, waar zij het jaar daarvoor nog ruim 228.000 euro ontvingen.

"We zijn uiteraard zeer benieuwd wat er komt uit het Catshuis, maar we verwachten geen hervormingen", aldus Hukker.

Wel zou de woningmarkt er volgens hem al mee gebaat zijn als het kabinet aan zou kondigen de tijd te willen nemen om de markt duurzaam te hervormen. "Dat signaal zou al met gejuich worden ontvangen."

Overdrachtsbelasting

De NVM roept het kabinet op in ieder geval snel duidelijkheid te verschaffen over de overdrachtsbelasting. Deze is tot 1 juli verlaagd van 6 tot 2 procent.

"We zitten diep in blessuretijd met betrekking tot deze maatregel." Volgens de NVM moet het kabinet besluiten de maatregel te verlengen. "Anders valt de woningmarkt volledig stil."

Volgens de NVM zijn kopers ook nu al afwachtend, omdat het kopen van een woning een traject is dat twee tot drie maanden duurt. Ook heeft het volgens de NVM een dempend effect op de bouw van nieuwbouwwoningen.

Onbehoorlijk bestuur

"Het zou het kabinet sieren als premier Rutte vrijdag na de ministerraad zou zeggen: we houden ons verder aan mediastilte maar we hebben al wel een besluit genomen over de overdrachtsbelasting."

"Als er vrijdag geen duidelijkheid is, accepteer ik volgende week ook nog. Maar anders vind ik dat je kan spreken van onbehoorlijk bestuur als je hier geen duidelijkheid over schept."

De NVM verwacht dat als de maatregel verlengd wordt, de prijzen voor het tweede kwartaal niet meer zo extreem zullen dalen.

Verzekeraars

Ook het Verbond van Verzekeraars kijkt momenteel met verwachting uit naar de plannen van het kabinet. "Wij kijken nu vooral naar het kabinet of dat met plannen komt die zekerheid voor de lange termijn kunnen bieden, en ook de toegang tot de woningmarkt voor starters kunnen verbeteren'', aldus een woordvoerder.