AMSTERDAM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verliest het alleenrecht om progamma-informatie te mogen verspreiden via televisiegidsen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel daartoe van VVD en D66.

Ook PVV, GroenLinks en CDA stemden voor. Daardoor komt een einde aan het monopolie van de publieke omroepen op televisiegidsen.

Indieners Anouchka van Miltenburg (VVD) en Boris van der Ham (D66) vinden wel dat de omroepen een vergoeding moeten krijgen voor de kosten die ze maken voor het verstrekken van de gegevens.

Nieuwe omroepen

Van Miltenburg stelt dat de ruimere beschikbaarheid van de gegevens niet alleen winst oplevert voor marktpartijen, maar ook voor de kijker. "Door dit voorstel kun je nu ook ruim van te voren digitale televisie programmeren."

Volgens Van der Ham krijgen nieuwe omroepen zo meer kans. "Oude omroepen konden leden aan zich binden door gidsen uit te geven en nieuwe omroepen begonnen daarmee op een achterstand. Met dit voorstel komt aan deze ouderwetse situatie een einde."

Kranten

Vorige maand sneuvelde een overeenkomst tussen de NPO en de Nederlandse Dagbladpers over de afname van programmagegevens voor gebruik in kranten.

De Commissie Toekomst Pers, onder leiding van CDA-politicus Elco Brinkman, stelde vorig jaar in haar eindrapport voor de programmagevens gratis ter beschikking te stellen aan de uitgevers.

De krantenuitgevers en de publieke omroep steggelen al jaren over het verstrekken van de programmagegevens. De kwestie heeft geleid tot talloze juridische procedures en debatten in de Tweede Kamer.