AMSTERDAM – Er kleven grote risico’s aan het wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dat winstuitkering door ziekenhuizen aan investeerders mogelijk maakt.

Dit stelt de FNV dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De vakbond noemt het "onacceptabel dat juist nu het risico van nodeloze kostenstijgingen wordt genomen, terwijl er naar vele miljarden aan extra bezuinigingen wordt gezocht, vermoedelijk ook in de zorg".

De vakbond roept de Tweede Kamer dan ook op het wetsvoorstel van Schippers af te wijzen. In het voorstel van Schippers moet het aantrekkelijker worden voor private investeerders en pensioenfondsen om geld te investeren in ziekenhuizen met als doel de kwaliteit- en dienstverlening te vergroten.

Ziekenhuizen zouden hiermee bovendien minder afhankelijk worden van banken.

Voorwaarden

Volgens Schippers investeren die nu wel in andere economische sectoren, maar niet in de zorg. Ze kondigde aan wel met strakke voorwaarden te komen, want in de medisch-specialistische zorg is nu de intentie van winst maken verboden.

Maar volgens de FNV is het ‘vrijwel zeker’ dat hierdoor de doelmatigheid van de zorg zal verslechteren. "Liberalisering blijkt een uitnodiging voor het opdrijven van het volume, waarbij vaak niet erg duidelijk is wat de volksgezondheid daarmee is opgeschoten."

"Dat leidt dan weer tot kostenoverschrijdingen met als politiek antwoord verkleining van het basispakket en verhoging van de eigen betalingen. Het voorstel om winstuitkeringen mogelijk te maken kan dat proces alleen maar versnellen."