BOEKAREST - Op de Roemeense website van de Nederlandse ambassade in Boekarest wordt sinds begin dit jaar Matthijs van Bonzel als ambassadeur genoemd. 

Toch mag hij deze titel officieel niet voeren, aangezien hij zijn geloofsbrieven nog steeds niet aan de Roemeense president Traian Basescu heeft kunnen overhandigen.

De president heeft de afgelopen maanden geen tijd gevonden om Van Bonzel te ontvangen. De bestuursvoorzitter van de Roemeens-Nederlandse Kamer van Koophandel in de Roemeense hoofdstad Boekarest, Peter de Ruiter, spreekt tegenover het ANP van een onacceptabele situatie. Daarom heeft hij de zaak aangekaart bij de Nederlandse politiek.

Kamervragen

De PvdA in de Tweede Kamer heeft nu over deze 'zeer ongebruikelijke situatie' vragen gesteld aan staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.

De verslechterde verstandhouding is met name het gevolg van de Nederlandse weigering om Roemenië toe te laten treden tot het visumvrije Schengengebied. Den Haag vindt dat Roemenië er niet klaar voor is, terwijl de Roemeense regering zegt dat alle eisen zijn ingewilligd. Volgens de Roemeense autoriteiten wordt de Nederlandse regering gegijzeld door de PVV.

Verhouding

Toen Nederland eind vorig jaar volhardde in zijn weigering, leidde dat ertoe dat Nederlandse bloementransporteurs uren aan de grens doorbrachten tijdens grondige controles. Sindsdien is er meerdere keren door Basescu afgegeven op de Nederlandse politiek. Het niet aannemen van de geloofsbrieven van Van Bonzel is volgens De Ruiter een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de bekoelde verhouding tussen beide landen.

''Twee weken geleden was er een ontmoeting gepland tussen ambassadeurs in Roemenië en de nieuwe premier Mihai-Razvan Ungureanu. Van Bonzel werd te verstaan gegeven dat hij daar niet bij kon zijn, omdat hij officeel nog geen ambassadeur is. Uiteindelijk mocht hij mee als toehoorder, aldus De Ruiter.

Gevaren

De bestuursvoorzitter van de Kamer van Koophandel ziet vanuit zijn functie de gevaren van de politieke discussie voor het Nederlandse bedrijfsleven in Roemenië. ''Je krijgt wel een hele negatieve sfeer op deze manier. Daarom heb ik de kwestie aangekaart. Omdat ik de Nederlandse politiek duidelijk wil maken dat men met vuur speelt. Er is wel degelijk iets aan de hand. En dat wil ik graag opgelost zien'', aldus De Ruiter.