AMSTERDAM - Het herstel van de PvdA blijft ook deze week doorgaan. De partij van leider Diederik Samsom wint opnieuw twee zetels en komt daarmee uit op 23.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

De PVV daarentegen levert twee zetels in komt daarmee op de laagste score (19) sinds de Tweede Kamerverkiezingen in 2010.

De SP daalt 1 zetel, net als de ChristenUnie. Sinds de PvdA weer aan het terugkomen is, is de SP 4 zetels gedaald en staat nu op 29 zetels.

Het CDA en VVD zijn ten opzichte van vorige week juist een zetel gestegen.

Groei

De stijging van de PvdA lijkt het resultaat te zijn van de vervanging van Job Cohen voor Diederik Samsom. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de groei van de partij onder verschillende inkomensklassen gebeurt.

Toen de PvdA zeven weken geleden op het dieptepunt stond met 14 zetels scoorde de partij ongeveer negen procent bij de hogere en lagere inkomens. Dat is gestegen naar 15 procent.

Cijfer

De nieuwe leider Samsom lijkt de basis van het herstel van zijn partij. De PvdA’er krijgt een rapportcijfer van 5,7 en staat daarmee op de derde plek. Alleen Alexander Pechtold (5,9) en Roemer (6,6) doen het beter.

Cohen scoorde in zijn laatste periode rond de 4,5.