AMSTERDAM - Piet Hein Donner holt het gezag van Raad van State uit met zijn partijpolitieke uitspraken. Als hij daar niet mee kan stoppen moet hij maar opstappen, vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Donner trad 1 februari aan als vicevoorzitter van de Raad van State. Vrijdag liet de voormalig CDA-minister zich in een interview met de Volkskrant onder meer uit over het terugbrengen van het begrotingstekort. Hij vindt dat Nederland zich aan de Europese norm van drie procent moet houden.

Daarmee mengt hij zich volgens Plasterk in een actuele discussie. "Mijn partij, maar ook de SP en GroenLinks vinden het onverstandig om vast te houden aan die norm. Donner hoort buiten deze discussie te blijven", zegt Plasterk.

Plasterk stoorde zich ook aan de opmerkingen die Donner wijdt aan het opstappen van PvdA-Kamerlid John Leerdam.

Volgens Donner bracht Leerdam het systeem schade toe door voor de microfoon van 3FM serieus antwoord te geven op vragen over de niet-bestaande straatterrorist Jael Jablala. "Met deze kwestie, die een individueel Kamerlid betreft, heeft Donner niets te maken", meent Plasterk.

Nullijn

Ook Donners uitlatingen over de nullijn van ambtenaren, volgens de CDA'er een 'luxeprobleem', vielen niet goed. Volgens PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zal de Raad van State na dit interview niet meer onafhankelijk kunnen adviseren over wetten die over de ambtenarensalarissen gaan.

"Donner moet zijn positie niet misbruiken om zich te mengen in partijpolitieke zaken"", zegt Plasterk. "Hij heeft nu een andere rol dan toen hij minister was. Daar zal hij snel aan moeten wennen. Donner moet hier mee ophouden."

Visie

Ook Donners voorganger Herman Tjeenk Willink gaf jaarlijks bij de presentatie van het jaarverslag van de Raad van State zijn visie op maatschappelijke ontwikkelingen. "Maar dat waren veelal wetenschappelijke betogen over de rechtsstaat", verdedigt Plasterk zijn partijgenoot.