DEN HAAG - De PVV wil dat Nederland stopt met het geven van ontwikkelingshulp aan Suriname. Aanleiding is de door het Surinaamse parlement aangenomen amnestiewet.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingshulp) zou de geplande 20 miljoen voor Suriname niet over moeten maken, stelt Tweede Kamerlid Johan Driessen.

''Hij zou alle hulp aan Suriname direct moeten stopzetten. Wat ons betreft geven we geen cent meer aan die bananenrepubliek'', aldus de PVV'er.

De hulp aan Suriname is de afgelopen jaren al flink afgebouwd. Dit jaar krijgt het Zuid-Amerikaanse land nog 12,3 miljoen euro. In 2013 gaat het nog om 6 miljoen en de twee jaar daarna om elk 50.000 euro.

Die gelden gaan niet naar de regering, maar naar maatschappelijke organisaties.

In overleg

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei donderdag na de ministerraad in overleg te zijn met andere landen over eventuele verdere maatregelen. Hij ging niet in op vragen over concrete maatregelen, maar stelde wel dat hij de ''mens-tot-mens'' contacten tussen Surinamers en Nederlanders niet wil schaden.

Rosenthal riep in reactie op de aangenomen amnestiewet de Nederlandse ambassadeur terug. Verder stelde hij dat de verdachten van de decembermoorden in Nederland niet welkom zijn. Hij maakt zich ook hard voor een inreisverbod in andere Europese landen.

Topprioriteit

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt dat Nederland ''geen enkele haast moet maken'' met het overdragen van dossiers over Suriname uit de jaren '80. ''Dit lijkt mij geen topprioriteit'', stelde hij vrijdag. De regering kan zich veel beter eerst inzetten voor een internationale veroordeling van Suriname of voor sancties, vindt Ten Broeke.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin liet eerder op de dag weten dat hij Nederland om inzicht in de dossiers zal vragen.

In de recent aangenomen en omstreden amnestiewet wordt voorzien in een commissie die de waarheid over de Decembermoorden in 1982 boven water moet krijgen. Volgens Lackin zijn de dossiers daarvoor een belangrijke bron.

Afleiding

Ook CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, zelf geboren in Suriname, vindt het belangrijker om duidelijk te maken dat de gebeurtenissen onacceptabel zijn. Ze sprak van een afleiding door de Surinaamse overheid. ''Laat de Nederlandse regering dit verzoek maar op zijn merites beoordelen'', stelde ze.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het wel van belang dat Paramaribo inzicht krijgt in de dossiers. ''Dat is nodig om het plaatje compleet te maken'', stelt hij.

Hij wil documenten van de militaire inlichtingendienst inzien evenals codeberichten die ten tijde van de coup in Suriname zijn verstuurd. Die moeten duidelijk maken of er sprake was van Nederlandse (militaire) betrokkenheid bij de staatsgreep in 1980.