DEN HAAG - De PvdA wil het voor jonge illegalen mogelijk maken om tijdens hun mbo-studie stage te lopen.

De Kamerleden Mariëtte Hamer en Martijn van Dam zijn bezig met een wetsvoorstel.

Afgelopen week zorgde een voorstel in de Amsterdamse gemeenteraad om dit mogelijk te maken, voor onrust bij minister Kamp van Sociale Zaken.

Op de dag dat een GroenLinks-voorstel om deze jonge illegalen een stageplek te geven bij de gemeente zou worden aangenomen, stuurde de minister een brandbrief.

Andere regels

Volgens Kamp is een stage voor vreemdelingen aan andere regels gebonden dan het volgen van onderwijs. Zij zouden onder de Wet arbeid vreemdelingen vallen en een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen.

Onderwijsinstellingen en stageverleners zouden kunnen rekenen op hoge boetes en zelfs stillegging.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet donderdag na afloop van de ministerraad weten dat het kabinet besloten had geen uitzondering te maken voor deze illegale jongeren.

PVV

Van Dam vermoedt dat de harde eis van Kamp is ingegeven door de PVV. "Dit is meer dan flauw. Deze kinderen hebben er niet voor gekozen om illegaal in Nederland te zijn", aldus de PvdA'er. "Zij mogen hier niet van de dupe worden."

Hij wijst erop dat een meerderheid van de Kamer, inclusief het CDA, vindt dat kinderen van illegale ouders recht hebben op goed onderwijs.