AMSTERDAM - De onderhandelingen in het Catshuis lopen vertraging op, doordat het onduidelijk blijft hoeveel bezuinigd moet worden op de zorg.

Vooral de PVV is tegen bezuinigingen op dit punt, meldt Trouw vrijdag op basis van bronnen dichtbij de onderhandelingen.

CDA en VVD zouden de aangekondigde bezuiniging op de woonkosten van bewoners van verzorgingshuizen, die in 2015 zou worden doorgevoerd, willen vervroegen, maar Wilders is hier tegen.

Ook wil de PVV-leider niet dat het basispakket in de zorgverzekering wordt verkleind en het eigen risico wordt verhoogd.

Besluiten

De VVD, het CDA en de PVV gaan vermoedelijk wel besluiten dat de hypotheekrenteaftrek straks alleen nog geldt voor annuïteitenhypotheken, waarbij een huiseigenaar maandelijks rente en aflossing betaalt. Voor de WW moet nog worden gekeken hoelang mensen maximaal een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.

Voor het ontslagrecht gaat de zogenoemde kantonrechtersregeling verdwijnen. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat werkgevers helemaal geen ontslagvergoeding meer hoeven te gaan betalen.

Verder zou het vrijwel zeker zijn dat opnieuw gaat worden gesneden in de publieke omroep. Die extra bezuiniging bedraagt mogelijk tweehonderd miljoen euro.

Lees tweets over dit nieuws op NUlive