DEN HAAG - Het kabinet moet in het buitenland meer uitleg geven over het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen.

Dat zei CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel donderdag in een Kamerdebat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het ‘Polen-meldpunt’.

Meer uitleg is nodig volgens Ormel, omdat in het buitenland kennelijk niet wordt begrepen dat het PVV-meldpunt geen initiatief van de regering is.

Het kabinet moet ''duidelijk en actief’’ uitdragen dat Nederland een pro-Europees land is, aldus Ormel. VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemde het meldpunt ''polariserend en stigmatiserend'' en zei de site te verafschuwen.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zal in zijn contacten in het buitenland ook over het standpunt van de Tweede Kamer over het Polenmeldpunt van de PVV spreken. Hij zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

Hij zei dat de in de Kamer aangenomen motie, die stelt dat het Polenmeldpunt een hele groep mensen onnodig wegzet, ''natuurlijk’’ wordt meegenomen als het opkomt in contacten met landen elders. ''Er is geen enkel bezwaar om naast het regeringsstandpunt desgevraagd ook de in meerderheid gedane Kameruitspraak te melden.’’

Motie

Anders dan de VVD steunde het CDA eerder de motie van D66 die stelt dat het meldpunt een hele groep mensen onnodig wegzet. Die in de Kamer aangenomen motie is volgens Ormel een steun in de rug voor de ''diplomatieke opdracht'' van het kabinet.

Frans Timmermans (PvdA) zei dat het kabinet de veroordeling van het meldpunt door de Kamer in het buitenland actief moet uitdragen.

Weigering

In het debat zei D66-leider Alexander Pechtold dat niet het meldpunt het probleem is, maar de weigering van het kabinet om er afstand van te nemen. Hij verweet premier Mark Rutte dat die de zaak politiek heeft gemaakt en dat zijn politieke kompas kapot is.

Nederland staat op deze manier met een tulp in de ene hand en toont met de andere een opgestoken vinger, aldus Pechtold.

Pechtold betoogde dat het PVV-meldpunt handelsnatie Nederland veel geld kost. Ten Broeke zei daar niks van te geloven. ''Niet iedereen hoeft je aardig te vinden in het buitenland, want daarmee kom je er niet en haal je geen resultaten binnen.''