AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) belooft de Tweede Kamer voortaan nauwkeuriger te informeren.

Oppositiepartijen waren verbolgen over de onduidelijkheid die was ontstaan over het Nederlandse oordeel over een VN-onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Rosenthal beloofde beterschap.

Onlangs lekte uit dat Nederland zich als enige EU-land tegen het rapport uit zou hebben willen spreken.

Toen D66-leider Alexander Pechtold staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) hierover vorige week bevroeg, antwoordde hij dat Nederland zich, net als tien tot twaalf andere landen, slechts wilde onthouden van een oordeel. Dit gebeurde uiteindelijk ook.

Kritisch

Nu gebleken is dat Nederland zich aanvankelijk wel degelijk tegen het rapport, dat kritisch oordeelt over Israël, keerde, had Rosenthal wat uit te leggen.

Die zei donderdagavond in het Kamerdebat dat de verwarring te maken had met de 'fase waarin het besluitvormingsproces zich bevond'. Volgens de minister heeft Nederland zijn uitgangspunt kenbaar gemaakt, en is uiteindelijk met een aantal landen overeengekomen gezamenlijk geen oordeel te vellen.

"Het spijt me dat ik dat niet helderder heb kunnen zeggen", zei Rosenthal. Oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks, die aanvankelijk kritisch waren, namen hier schoorvoetend genoegen mee.