AMSTERDAM - Van de 89 criminele jeugdgroepen die eind 2010 in kaart zijn gebracht, zijn er 62 aangepakt.

Dat blijkt uit politiecijfers waarover minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer rapporteert.

De cijfers tonen volgens de bewindsman aan dat de aanpak van het Openbaar Ministerie, politie en gemeenten vruchten begint af te werpen. Die bestaat uit het onder verscherpt toezicht plaatsen van de criminele jongeren, het opleggen van een gedragsmaatregel of opsluiting. Dit zorgt ervoor dat de criminele jeugdgroepen zich 'niet meer als zodanig op straat kunnen manifesteren'.

Alert

Het is volgens Opstelten zaak dat de resterende bendes ook snel worden aangepakt. Ook moeten alle partijen alert zijn op het ontstaan van nieuwe criminele jeugdgroepen, zodat 'die ontwikkeling direct de kop wordt ingedrukt'. De bewindsman heeft zich begin vorig jaar als doel gesteld om alle 89 jeugdbendes binnen twee jaar aan te pakken.

Het Nicis Institute rapporteerde onlangs dat een deel van de criminele jongeren 'onaantastbaar' is. De buurt durft niets tegen hen te doen en ook de overheid zou machteloos staan. Opstelten is het daar niet mee eens. Niemand is onaantastbaar, stelt hij. Het rapport onderstreept de noodzaak van zijn beleid: snel, effectief en stevig ingrijpen.