DEN HAAG - Amsterdam moet zich aan de wet houden en mag illegale mbo'ers dus geen stage laten lopen. Dat stelde premier Mark Rutte donderdag na afloop van de ministerraad.

Hij noemde het besluit van de gemeenteraad ''een slechte zaak''. Rutte stelde dat je niet kunt werken als je illegaal in Nederland bent.

''En stages zijn werk.'' Amsterdam vindt juist dat stages onderdeel zijn van een opleiding en dat illegalen dus wel deel mogen nemen aan zo'n oefentraject.

''Het kabinet kan de wet niet terzijde schuiven'', zei Rutte verder. Hij meldde daarbij dat het kabinet niet voornemens is om de wet te gaan wijzigen.

Kamp

Ook minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) blijft erbij dat de gemeente Amsterdam geen stageplekken mag creëren voor mbo-scholieren die illegaal in Nederland verblijven.

De bewindsman toonde zich verbaasd over de opstelling van de hoofdstedelijke gemeenteraad, die zich woensdagavond uitsprak voor stageplaatsen voor illegalen. Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) sloeg daarmee een waarschuwing van Kamp in de wind.

Glashelder

Volgens Kamp zijn de wet en jurisprudentie 'glashelder'. Illegale kinderen mogen wel onderwijs volgen in Nederland, maar een stage wordt beschouwd als werk en wie van buiten de EU komt heeft daarom een tewerkstellingsvergunning nodig. Deze worden echter niet uitgegeven voor illegalen. De bewindsman verwees naar een aantal gerechtelijke uitspraken waarin dit wordt bevestigd.

Hij is ook niet van plan de wet aan te passen. "Ik ga niet de wet veranderen om illegaliteit te faciliteren." Minster Van Bijsterveldt is het met Kamp eens. "De wet is klip en klaar." Tijdens zijn persconferentie vertolkte ook premier Rutte die lijn. "Amsterdam heeft zich gewoon aan de wet te houden."

Verklaring

Van Bijsterveldt wees er op dat scholen wel een verklaring kunnen afgeven van het onderwijs dat de illegale leerlingen hebben genoten. Daarmee kunnen ze eenmaal terug in het land van herkomst hun voordeel doen. Ook bestaat de mogelijkheid om in praktijklokalen van de onderwijsinstellingen ervaring op te doen, aldus de bewindsvrouw.

Houdt Amsterdam voet bij stuk, dan riskeert de gemeente een boete van achtduizend euro. De Inspectie SZW zal de wet streng handhaven, waarschuwde Kamp woensdag al.