AMSTERDAM - Minister Gerd Leers hoeft van een meerderheid in Nederland niet af te treden en worden vervangen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

De Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel kwam deze week in opspraak na uitspraken over Mauro, die uitgezet zou moeten worden naar Angola na het afronden van zijn studie. Leers betreurde de ophef en sprak van een misverstand, zo liet hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In een artikel in de Volkskrant werd woensdag gesteld dat PVV-leider Geert Wilders tijdens het overleg in het Catshuis had aangedrongen op de vervanging van Leers, omdat die te slap zou zijn. Dit verhaal werd van meerdere kanten ontkend, waaronder in een brief van premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer.

Uit de peiling van Maurice de Hond onder kiezers blijkt dat de positie van Leers niet onder druk staat. Een meerderheid van 59 procent beantwoorde de vraag of de minister zou moeten aftreden en worden vervangen met 'nee'.

Leers geniet het meeste vertrouwen onder de stemmers op zijn eigen CDA; 79 procent vindt dat de Limburger zijn ministerspost niet op hoeft te geven. Ook de VVD-stemmer (78 procent) en de GroenLinks-stemmer (61 procent) blijft gemiddeld positief.

PvdA

Bij de achterban van de PvdA staat Leers er het slechtste op: 34 procent van stemmers op die partij vindt dat Leers moet opstappen. 48 procent van de PvdA-stemmers heeft er geen moeite mee als hij aanblijft.

De al dan niet gestelde eis van Wilders om Leers te vervangen vindt enkel enige bijval onder de PVV-stemmers. 28 procent vindt het een terechte eis. Stemmers op de overige partijen zijn vrij eenduidig. Meerderheden uiteenlopend van 64 tot 91 procent vinden dat Wilders een dergelijke eis niet kan stellen.

Mauro

In Nederland is een lichte verschuiving in de opinie over de toekomst van Mauro. In november 2011 vond 59 procent van de ondervraagden nog dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen. Dat aantal is afgenomen tot 54 procent.