AMSTERDAM - Coalitiepartners VVD en CDA, en gedoogpartner PVV, overwegen tijdens de onderhandelingen in het Catshuis om de bankentaks te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen.

Dit melden diverse bronnen rondom de onderhandelingen aan Het Financieele Dagblad. Vanwege hun aandeel in de crisis van eind 2008 moeten banken al 300 miljoen euro aan belasting betalen, meldt het FD.

Bankiers zijn echter bang dat hogere belastingen een negatief effect hebben op de kredietverlening, welke al wordt beperkt door de hogere kapitaalbuffers die banken moeten aanhouden, aldus het FD.

"Elke euro extra buffer of belasting betekent dat een veelvoud daarvan niet kan worden geleend aan ondernemers en huizenbezitters", legt het FD de negatieve effecten van een bankenbelasting uit.

Het FD meldt dat de bankenbelasting onderdeel is van de onderhandelingen tussen bovengenoemde partijen die moeten leiden tot bezuinigingen en hervormingen die het huidige begrotingstekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terugbrengen tot op de Europees niveau afgesproken 3 procent.