DEN HAAG - ''Dit is echt een goede keuze''. Dat zei minister Liesbeth Spies (Wonen) woensdag over de huurverhoging tot 5 procent extra.

Woningcorporaties mogen die verhoging opleggen aan bewoners van een sociaal huurhuis die samen meer dan 43.000 euro bruto verdienen. De 5 procent extra komt bovenop de toegestane 2,3 procent.

De hoop is dat bewoners vertrekken naar duurdere huurhuizen of naar een koopwoning en zo huizen vrijmaken voor mensen met minder geld. Ze kunnen ook blijven zitten, maar dan moeten ze dus meer betalen, bedragen die dan kunnen worden gebruikt om het woningbezit van de corporatie te verbeteren.

Spies benadrukte dat verdiensten tot 13.000 euro per jaar van inwonende kinderen tot 23 jaar niet meetellen. Ze gaat haar plannen daarvoor nog wijzigen. Jongeren moeten niet worden ontmoedigd om een baan als krantenbezorger of vakkenvuller aan te nemen, vindt ze, en ouders mogen daarvoor niet worden bestraft.

Middeninkomens

In de oppositie wordt gevreesd dat de middeninkomens weinig keus hebben als ze op zoek moeten naar een ander huis. Huren in de vrije sector schommelen vaak rond de 1000 euro en hypotheken worden niet meer zo snel verstrekt. Volgens Spies valt dat laatste mee. Iemand met een inkomen van 43.000 euro kan een hypotheek van 190.000 euro krijgen en er staan veel huizen te koop, ook in die prijsklasse.

Er is ook commotie over het feit dat de belastingdienst verhuurders nu al laat weten of huurders meer dan 43.000 euro verdienen. Dat doet de dienst op basis van haar toch al bekende gegevens. Spies begrijpt de opwinding niet zo. De verhuurders krijgen alleen een ja of nee te horen en de gegevens worden verder 'niet te grabbel gegooid'. Daarbij is dit systeem het gemakkelijkste voor iedereen.

De vergadering wordt waarschijnlijk donderdag voortgezet.