DEN HAAG - PvdA-Kamerlid John Leerdam stapt uit de Tweede Kamer. 

Hij vindt dat zijn geloofwaardigheid is geschaad na zijn uitlatingen in een interview met het 3FM radioprogramma Giel waarin hij reageerde op de verzonnen vervroegde vrijlating van een niet-bestaande terreurverdachte.

Ook ging hij in op vragen over vermeende uitspraken van de oud-premier van Israël Ariel Sharon, die al jaren in coma ligt.

Excuses

''De gevolgen van deze uitspraken maken dat ik niet meer kan functioneren als Kamerlid'', aldus Leerdam in een woensdagavond verstuurde verklaring. Hij geeft aan dat hij zich in het interview heeft ''laten verleiden tot uitspraken die niet alleen mijn geloofwaardigheid hebben geschaad, maar daarmee ook die van de Kamer als geheel en van mijn partij.''

Bekijk hier het bewuste fragment:

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom noemde het besluit van Leerdam in een reactie ''moeilijk, moedig en verstandig''. ''Het is duidelijk dat je na die uitzending als Kamerlid niet meer geloofwaardig kunt functioneren'', aldus Samsom.

Dinsdag had de fractievoorzitter al aan Leerdam laten weten wat hij ervan vond. Leerdam bood excuses aan, heeft verder nagedacht en heeft daarop volgens Samsom zelf besloten op te stappen. ''Het is nooit leuk om een collega te verliezen'', aldus Samsom.

Artistiek directeur

Leerdam (1961) zat tijdelijk in de Kamer als vervanger van Sharon Dijksma die met zwangerschapsverlof is. Hij was tussen 2003 en 2010 al eerder Kamerlid. Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij directeur en artistiek leider van een theatergezelschap.

Voormalig Kamerlid Margo Kraneveldt is nu de eerstvolgende op de PvdA-lijst.

Niet de opzet

Laat het duidelijk zijn, dit is uiteraard niet de opzet''. Giel Beelen, 3FM-dj, reageerde woensdagavond op het vertrek van PvdA-Kamerlid John Leerdam uit de Tweede Kamer.''Het item is ludiek bedoeld. We hebben wel meer politici door de mangel gehaald met deze rubriek: Roemer, Rutte. Maar laat duidelijk zijn: dit is niet de opzet. Wel toont het duidelijk aan dat mensen niet zomaar dingen moeten gaan roepen. Wat is er mis met zeggen dat je iets niet weet?’’, aldus Beelen.

Leerdam stapte op nadat beroering was ontstaan over blunders toen hem dingen werden gevraagd over een niet-bestaande terrorist en over uitspraken van de oud-premier van Israël Ariel Sharon, die al jaren in coma in het ziekenhuis ligt.

Sommige mensen vragen Giel verwijtend of ''hij nou zijn zin heeft". Dat vindt hij onterecht, want ''je weet hoe het spel werkt''. Het vertrek van Leerdam noemt Beelen een interne aangelegenheid van Leerdam en zijn partij.