AMSTERDAM - De Hedwigepolder wordt mogelijk voor een deel onder water gezet.

Over dat compromis overlegt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) met de Europese Commissie, meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden.

Een woordvoerder van de bewindsman wil niet reageren op het bericht. Het enige dat hij kwijt wil is dat nog steeds ambtelijke gesprekken worden gevoerd tussen Den Haag en Brussel over het dossier.

Alternatief plan

Nederland ruziet al jaren met Vlaanderen over het onder water zetten van de Zeeuwse polder. Het huidige kabinet besloot om de polder niet onder water te zetten, maar een alternatief plan stuit op verzet in Brussel. Bleker hield vorige maand na een gesprek met eurocommissaris van milieu Janez Potocnik nog voet bij stuk.

Drijvende kracht achter het verzet tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder is Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA). Hij reageert tegenover de NOS verrast op de plannen. "Nederland gaat over de oplossing en niet Brussel", reageert hij. Ermee instemmen zal hij evenmin. "Geluiden als een halve polder gaat onder water kunnen op geen enkele wijze op de steun van het CDA rekenen".

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelt dat het erop lijkt dat Bleker zijn missie om de Hedwigepolder droog te houden, langzaam laat varen. ''Een stapje vooruit, maar we zijn er nog lang niet. Ik ben bezorgd over de extra kosten van dit nieuwe plan. Gaat Bleker meer dan 75 miljoen euro extra uitgeven in deze economische crisis voor een politiek prestigeproject?''

Westerschelde

Het ontpolderen van de Hedwigepolder is noodzakelijk om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het verdiepen van de Westerschelde.

Dat was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Bleker wil een aantal andere polders onder water zetten en verwacht veel van de aanleg van schorren en slikken om zo de natuur te herstellen.