AMSTERDAM - De Tweede Kamer is kritisch over het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de schietsport aan banden te leggen. 

Niet alleen de oppositie-, maar ook coalitiepartijen reageerden sceptisch op het voornemen om de zogeheten dynamische schietsport te verbieden.

Opstelten wil onder meer dat er een einde komt aan schietsport met 'combat-elementen'.

Hierbij moet de schutter binnen een bepaalde tijd een traject afleggen en soms in verschillende houdingen op doelen schieten.

Ook semiautomatische wapens en camouflagekleding die bij de discipline horen worden verboden. De sport biatlon wordt wegens het Olympische en niet-offensieve karakter uitgezonderd.

Ridderhof

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vreest voor symboolwetgeving en betwijfelt of de maatregelen werkelijk bijdragen aan de veiligheid.

Opstelten stelde zijn plan op naar aanleiding van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Schutter Tristan van der V., die in april vorig jaar zes mensen en zichzelf doodschoot, was ondanks zijn psychische gesteldheid in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vraagt zich af op het plan van Opstelten een aanslag van een zogenoemde lone wolve voorkomt. Hij wijst erop dat het reguleren van de schietsport en de wapenvergunningen er juist voor zorgt dat de overheid zicht houdt op wie wapens heeft.

Dynamisch

De PVV vindt dat de minister met het verbieden van de dynamische schietsport een brug te ver gaat. PVV-Kamerlid Lillan Helder wijst erop dat er bijna veertigduizend sportschutters in Nederland zijn die de schietsport zonder gevaar voor de samenleving beoefenen. "Zij moeten niet de dupe worden van regelgeving die te ver gaat."

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen is het aanpakken van de schietsport niet de methode om de incidenten zoals in Alphen aan den Rijn te voorkomen. Ze vindt dat hiervoor in de eerste plaats politiecapaciteit moet worden vrijgemaakt.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt ook dat er voor het controleren van de wapenvergunningen tijd van agenten moet worden vrijgemaakt.

Opstelten zegt toe dat zijn wetsvoorstel nog niet is afgerond en staat open voor suggesties uit de Kamer. "Ik luister goed naar wensen van Kamer en kom daar later nog op terug."