DEN HAAG - Een aantal oppositiepartijen willen voor donderdag 12.00 uur een brief van premier Rutte over de vermeende eis van Wilders dat minister Leers (Immigratie en Asiel) moet aftreden.

De Volkskrant schreef woensdag dat de PVV-leider vindt dat Leers te weinig voor elkaar krijgt om de immigratie te beperken.

Hij zou hebben voorgesteld dat minister Opstelten (Justitie) of zijn staatssecretaris Teeven zijn taken zouden overnemen.

Van diverse kanten is de eis openlijk ontkend. Zowel door Wilders als vicepremier en mede-onderhandelaar Maxime Verhagen. 

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil duidelijkheid omdat het volgens hem 'staatsrechtelijk onzuiver' is om een minister te laten 'bungelen'.

Hij wil dat de premier uitsluit dat de positie van Leers ter sprake is gekomen in het Catshuis, óf buiten het Catshuis.

RVD

Ook wil hij uitleg over de rol van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Deze dienst is belast met de woordvoering van de premier en ontkende woensdagochtend eveneens dat er gesproken was over het mogelijke vertrek van Leers.

"Zijn ze aanwezig bij de gesprekken? En zo niet, op basis van welke bronnen zijn ze in staat een dergelijk bericht te ontkennen?", vraagt de D66'er zich af.

De coalitiepartijen zagen geen aanleiding om de brief te vragen. Volgens hen is de kous af nu het bericht stellig is ontkend.