DEN HAAG - Een voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om de griffierechten fors te verhogen lijkt in de huidige vorm kansloos. 

SGP-senator Gerrit Holdijk is er tegen, zei hij dinsdag in Nieuwsuur.

Zonder steun van Holdijk lijken de kansen dat het voorstel van Opstelten door de Eerste Kamer komt bijzonder klein. VVD, CDA en PVV hebben er samen geen meerderheid en de oppositie is fel tegen, omdat het de gang naar de rechter te duur zou maken.

Het onderwerp stond deze week geagendeerd voor behandeling in de Tweede Kamer, maar dat debat is verschoven. Een woordvoerder van Opstelten stelt dat alles nog steeds gericht is op invoering van het voorstel per 1 juli, maar dat de minister de behandeling in de Tweede Kamer afwacht.

Benieuwd 

Holdijk zei in Nieuwsuur dat hij heel benieuwd is of de Tweede Kamer kans ziet om ''fundamentele veranderingen'' aan te brengen in het voorstel. Lukt dat niet, dan is hij ''zonder meer'' tegen.

Het kabinet paste de plannen afgelopen najaar al aan. De tarieven voor een aantal zaken bij de bestuursrechter werden verlaagd. In het voorstel is een burger straks voor zaken over bijvoorbeeld uitkeringen of studiefinanciering 250 euro kwijt. Voor andere bestuurszaken wordt dat 400 euro. Aanvankelijk was sprake van een basistarief van 500 euro bij de bestuursrechter.