DEN HAAG - Tot in de jaren '60 van de afgelopen eeuw gold castratie in een aantal situaties als een aanvaardbare medische handeling.

De ingreep was acceptabel niet alleen bij zedendelinquenten, maar ook in de reguliere psychiatrie. Dat constateert minister Ivo Opstelten (Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook buiten de justitiële context vond wel castratie plaats, aldus de bewindsman.

De brief komt aan de vooravond van een nieuwe hoorzitting woensdag over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, die inmiddels ook in verband is gebracht met castratie.

Vorige maand onthulde de NRC de castratie van ruim een halve eeuw geleden, van een jongeman, die eerder het slachtoffer was geworden van seksueel misbruik in het Sint Vincentiusgesticht in Harreveld.

Opstelten heeft onderzoek in diverse archieven laten doen naar deze kwestie, maar er bleek bar weinig meer te vinden. De jongeman deed destijds aangifte van misbruik. Daarop werden 17 mensen gehoord, maar er kwam uiteindelijk geen zaak van wegens onvoldoende bewijs.