DEN HAAG - Homoseksuelen moeten bloeddonor kunnen zijn. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag uitgesproken.

De Kamer wil dat het kabinet bloedbank Sanquin opdraagt de regels zo te wijzigen dat mannen die seks met elkaar hebben, niet langer uitgesloten worden van het donorschap.

Daarentegen zou seksueel risicogedrag het criterium moeten zijn, aldus de Kamer.

Premier Mark Rutte verkondigde onlangs de bloeddonatie voor homoseksuelen al als een verworvenheid dankzij zijn kabinet, maar in de praktijk is het nog niet zo ver.

Standpunt

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet de Kamer onlangs weten dat het kabinet voor de zomer met een standpunt zou komen, na een resolutie van de Raad van Europa over risicogedrag bij bloeddonoren.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra toonde zich dinsdag zeer verheugd over de aangenomen motie in de Kamer, waar ook regeringspartij VVD zich achter schaarde. ''Het als man seksueel contact hebben met een andere man mag niet langer leiden tot levenslange uitsluiting van het bloeddonorschap.''

Doorbraak

COC Nederland pleit al jaren voor een einde aan het verbod op bloeddonatie door homoseksuelen. Voorzitter Vera Bergkamp noemt het aannemen van de motie dan ook 'een doorbraak'.

"Veiligheid dient bij bloeddonatie voorop te staan. Dat bereik je niet door homomannen uit te sluiten, maar door mensen – hetero’s en homo’s – uit te sluiten die onveilige seks hebben."