DEN HAAG - Minister Hillen van Defensie geeft onvoldoende inzicht in de extra kosten die moeten worden gemaakt voor het langer doorvliegen met gevechtsvliegtuig F-16. Die investeringen zijn nodig nu een kabinetsbesluit over vervanger JSF op zich laat wachten.

Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, dat dinsdag is gepubliceerd. Nederland investeert momenteel zowel in de F-16‘s waar nu mee wordt gevlogen, als in de productie van eventuele opvolger JSF (Joint Strike Fighter).

Doordat het kabinet het besluit over de vervanging van de F-16’s voor zich uit schuift, moet er extra geld worden gestoken in de oude gevechtsvliegtuigen om daar langer mee door te kunnen vliegen. Volgens het rapport vallen die kosten echter hoger uit dan de 300 miljoen euro die Hillen aan de Tweede Kamer rapporteerde.

Zo zouden niet alle extra uitgaven in de berekeningen zijn meegenomen, en is het precieze bedrag van de extra kosten onzeker zolang niet vast staat welk vliegtuig de F-16 zal vervangen.

Verwevenheid

Nederland heeft 800 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de JSF en daarnaast twee testtoestellen gekocht. De Rekenkamer wil nu dat de minister de Tweede Kamer informeert over de verwevenheid tussen deze investeringen, en de investeringen voor de F-16’s.

De Rekenkamer constateert verder dat er te weinig F-16 toestellen beschikbaar zijn om aan de Nederlandse luchtmachtambities te voldoen. Met de veroudering van de huidige F-16’s zal de inzetbaarheid van die gevechtsvliegtuigen naar verwachting alleen maar verder afnemen.

'Geen grip'

Volgens GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed beschrijft de Rekenkamer hier het jarenlange probleem van de oplopende kosten rond de gevechtsvliegtuigen. "Defensie heeft geen grip op de cijfers. Óf de cijfertjes kloppen niet, óf de ambitie van het kabinet klopt niet", aldus El Fassed.

"Het is aan de minister om dat nu inzichtelijk te maken."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat het kabinet onmiddellijk stopt met het JSF-project. Ook wil hij dat de deelname van Nederland aan militaire missie wordt beperkt.

Van Dijk: "Spreken over de aanschaf van een peperdure straaljager is van de zotte nu overal hard bezuinigd wordt. Onze straaljagers kunnen nog jaren mee, de besparing op de JSF kunnen we nu goed gebruiken."

Reactie Hillen

In reactie op het rapport laat minister Hillen weten uit te zoeken hoe hij een goed overzicht van de investeringen en het gebruik van de F-16 kan geven. Hij erkent de conclusies van de Rekenkamer.