DEN HAAG - Minister Leers betreurt de ontstane ophef over Mauro van afgelopen weekend.

Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

"Terugkijkend (...) betreur ik het dat een misverstand is ontstaan dat vervelend is voor alle betrokkenen", aldus Leers. Volgens hem is het misverstand echter niet door hem gecreëerd. 

Trouw berichtte zaterdag dat de minister van plan zou zijn om de Angolese jongen Mauro na afloop van zijn studie terug te sturen.

In het gesprek met de journalist, waarvan een audiotape werd uitgezonden in Nieuwsuur, lijkt de minister dit te koppelen aan het feit dat Mauro bij zijn aankomst in Nederland had gelogen over persoonlijke gegevens.

Context

In de brief stelt de minister dat deze zaken niet aan elkaar te koppelen zijn. 

Hij herkent zich niet in het beeld dat al besloten zou zijn dat Mauro, door zijn eerdere onjuiste verklaringen, na zijn studie zou moeten terugkeren.

Aanvaring

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje kwam Leers dinsdag stevig in aanvaring met PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Volgens de PvdA'er was er geen sprake van een misverstand, maar zei Leers wel degelijk dat Mauro niet kan blijven omdat hij heeft gejokt.

Leers bleef bij het verhaal dat er sprake is van een verschillende context. De uitspraken over Mauro zouden niet gekoppeld kunnen worden aan het beleid dat wie liegt niet kan blijven.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vielen de minister aan dat hij weer over Mauro begon tegenover de Trouw-journalist.

De minister verdedigde zich door te zeggen dat hij niet uit zichzelf over Mauro was begonnen.

Gebeld

Leers heeft maandag met de pleegmoeder van Mauro gebeld en haar gezegd dat hij 'ontzettend baalt' dat de discussie over de jonge Limburgse Angolees opnieuw gevoerd wordt.

Volg de berichten op Twitter hierover via NUlive