AMSTERDAM - Ouders van vandalen moeten voortaan altijd opdraaien voor de schade die hun kind heeft veroorzaakt. De ouders kunnen het geld later desnoods via de rechter van hen terugvorderen.

Dat staat in een wetsvoorstel dat het CDA deze week indient, schrijft het AD dinsdag.

Een Kamermeerderheid is volgens de krant positief over het plan. Nu kan de schade die een kind van boven de 14 jaar veroorzaakt alleen op de ouders worden verhaald als zij op de hoogte waren van wat hun kind ging doen. Kinderen hebben zelf echter vaak geen geld, waardoor het slachtoffer voor de schade opdraait.

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz zegt in het AD dat de vernieler zijn straf niet moet kunnen ontlopen. Hij zou moeten betalen in plaats van het slachtoffer. Als het kind geen geld heeft, moet de schade volgens hem altijd op de ouders te verhalen zijn. Zij kunnen het dan later op hun kinderen verhalen als die zelf geld gaan verdienen.

Gevolgen

Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning ziet dat volgens de krant niet zitten. "Jongeren moeten de gevolgen van hun daden meteen voelen." Ze zouden er niks van leren als ze jaren later nog moeten betalen voor een delict uit het verleden.

Ook advocaat Geert-Jan Knoops toont zich in de krant kritisch. "Dit zet de deur open voor rechtszaken tussen ouders en kinderen. Willen we dit? Ondermijnt dit straks niet het gezinsleven?" Hij vindt dat dit beter aan de ouders zelf kan worden overgelaten.

De exacte cijfers worden niet bijgehouden, maar vandalisme door jongeren kost particulieren, bedrijven en gemeenten elk jaar miljoenen euro's. Onder jongeren van 12 tot 17 jaar is vernieling het meest voorkomende strafbare feit.