AMSTERDAM - Op 220 bedrijven in Nederland is het Schmallenbergvirus geconstateerd. 

Het gaat om 110 rundvee-, 105 schapen- en 5 geitenbedrijven. Op 130 bedrijven loopt het onderzoek nog.

Dat laat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Begin maart was er nog sprake van 144  constateringen van het virus.

In de brief staat verder dat er maandag een informatieve bijeenkomst is georganiseerd waarin een groot aantal derde landen, die importbeperkingen hebben opgelegd naar aanleiding van de situatie, zullen worden bijgepraat over de (wetenschappelijke) onderzoeksresultaten in en door de Europese lidstaten.

Volksgezondheid

Het risico voor de volksgezondheid is eerder door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Europees centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) als beperkt ingeschat.

Het virus is nieuw in Nederland. De eerste meldingen uit Nederland stammen uit begin december. Toen werd de dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren lammetjes. Die hebben afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten.

De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november bij runderen werd aangetroffen.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive