DEN HAAG - Een studievisum is per definitie tijdelijk en Mauro kan daarom alleen blijven als hij op andere gronden een verblijfsvergunning kan krijgen.

Dat laat een woordvoerder van minister Leers (Immigratie en Asiel) maandag weten.

Mauro kan na zijn studie aan de slag als kennismigrant. Voorwaarde is dan wel dat hij een baan vindt waarbij hij minstens 37.575 euro per jaar verdient.

Aangezien hij mbo'er is komt hij niet in aanmerking voor een zoekjaar om te kijken of hij in dat jaar werk kan vinden als kennismigrant. Een andere optie om te kunnen blijven, is trouwen.

Oproer

Afgelopen weekend ontstond opnieuw oproer rond de jonge Angolese asielzoeker Mauro. Leers zei tegen een journalist van dagblad Trouw dat Mauro weg moet als hij zijn studie heeft afgemaakt.

Leers' woordvoerder laat weten dat de minister bedoelde te zeggen dat Mauro weg moet als zijn 'verblijfsdoel', de studie, vervalt. Hij kan dan wel op zoek naar een ander verblijfsdoel.

Koppejan

CDA-Kamerlid Ad Koppejan liet een paar maanden terug weten dat hij zich niet kon voorstellen dat zijn fractie zou instemmen met uitzetting van Mauro.

Zijn fractiegenoot en woordvoerder op dit terrein Raymond Knops laat echter weten dat hij met alles rekening houdt, dus ook met het scenario dat Mauro weg moet.

"Er is geen definitieve zekerheid", aldus Knops tegen NU.nl. "Maar we willen wel dat er serieus gekeken wordt of hij kan blijven."

Onzinnig

Knops zegt de discussie nu 'onzinnig' te vinden. "Dit is een herhaling van het debat van vorig jaar. Er zijn na zijn studie een aantal mogelijkheden, maar dat is dan ter beoordeling van de minister."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil dat er, gezien alle commotie om zijn persoon, een permanente verblijfsvergunning aan Mauro wordt gegeven.

Hij en diverse andere oppositiepartijen willen deze week uitleg van Leers in de Tweede Kamer.

Jokken

Volgens Dibi gebruikt Leers het 'jokken' van Mauro bij zijn aankomst in Nederland als tienjarige jongen, opnieuw om hem uit te kunnen zetten.

De woordvoerder van Leers zegt dat de minister altijd heeft opengelaten wat er na zijn studie met Mauro moet gebeuren, maar het jokken zal daarbij geen afweging zijn.

ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind steunt het verzoek tot dit debat niet. Hij betreurt de opnieuw opgelaaide ophef. "Mauro is bezig met zijn examens, we moeten hem met rust laten. Minister Leers, maar ook Tofik Dibi."

Ophef

De Mauro-kwestie zorgde vorig jaar al voor grote politiek ophef. CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hadden grote moeite met de dreigende uitzetting. Het studievisum werd gevonden als politiek compromis.

Leers zegt in het vraaggesprek met de Trouw-journalist dat Angola economisch enorm in opkomst is, maar dat je wel goed geschoold moet zijn om een kans te maken. Die kans krijgt hij nu via het studievisum.