DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer denkt dat er miljarden euro's te bezuinigen zijn door te snijden in de bureaucratie op de terreinen zorg en onderwijs.

Ook de marktwerking in de zorg moet worden teruggedraaid en Nederland moet aan minder buitenlandse missies doen.

Verder moet de winstbelasting omhoog en moet de hypotheekrenteaftrek worden aangepast.

Roemer zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Zijn voorstellen lopen volgens hem op tot een bezuinigingsbedrag van meer dan 10 miljard euro.

Hij vindt dat Nederland niet volgend jaar maar pas in 2015 moet voldoen aan de Europese eis om het begrotingstekort weer onder de 3 procent te hebben.

Marktwerking

Volgens Roemer is alleen al op de bureaucratie in de zorg ''ver over de 1 miljard'' te besparen. Ook 1 miljard is te verdienen door de marktwerking in de zorg terug te draaien.

Hij wil verder geld binnenhalen door de winstbelasting te verhogen voor grote bedrijven die een winst van meer dan 250 miljoen euro per jaar maken.

Rode stift

Bezuinigen is 'an sich' helemaal niet moeilijk, zei Roemer. ''Geef me een rode stift en de begroting en ik ga zitten krassen en je haalt zo de miljarden bij elkaar. Maar de vraag is wat slim is.

Zeker niet slim is het op dit moment op een veel te kort tijdstip miljarden te gaan halen en daarmee de samenleving overhoop halen, de verzorgingsstaat compleet afbreken en collectieve voorzieningen afbreken zonder ze te verbeteren.''

Morele crisis

Roemer noemde de ''morele crisis en het falen van de elite'' als oorzaak van de crisis in Nederland. Perverse prikkels om winst te maken hebben er volgens hem voor gezorgd dat woningcorporaties ''het geld van de huurders vergokten'' en onderwijsinstellingen leerkrachten moeten ontslaan omdat ze een te dure school hebben laten bouwen.

Roemer is fel tegen een verhoging van de btw, waar onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis over denken. ''Een klap voor de doorsnee Nederlander en het midden- en kleinbedrijf is daardoor straks de klos.''