AMSTERDAM - De kwestie rond de 19-jarige voormalige asielzoeker Mauro Manuel is zaterdag weer opgelaaid. Minister Gerd Leers zou gezegd hebben dat hij terug moet naar Angola als zijn studievisum afloopt.

De CDA-minister voor Immigratie en Asiel zou gezegd hebben dat wie liegt bij zijn asielaanvraag geen visum krijgt, schrijft dagblad Trouw zaterdag. "Mauro heeft gejokt en niet zo'n beetje ook."

Het ministerie van Leers nam zaterdag in een persverklaring afstand van het artikel. ''De suggestie in Trouw dat minister Leers het studievisum van Mauro voortijdig zou beëindigen, is geheel onjuist."

Verder stelt het ministerie dat het jokken van Mauro al bekend was en dat hem dat gezien zijn leeftijd niet is aangerekend.

Algemene

De minister, die deze week op werkbezoek was in Mauro's geboorteland Angola, deed volgens zijn woordvoerder slechts uitspraken in algemene zin. Aanleiding was een opmerking van de Nederlandse ambassadeur, die vertelde vaak vervalste papieren onder ogen te krijgen.

''Leers heeft in Angola aan twee Nederlandse luchtvaartjournalisten die van toeten noch blazen wisten uitgelegd dat het in het asielbeleid in algemene zin zo is dat wie de boel belazert niet welkom is."

Leugens

Mauro zou bij zijn asielaanvraag een andere achternaam hebben opgegeven. Ook zijn geboortedatum zou niet in orde zijn. Volgens Trouw heeft de minister daarover gezegd: "Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven."

Toekomst

De woordvoerder stelt dat de bekende leugens over achternaam en geboortedatum Mauro ook in de toekomst niet zullen worden aangerekend. Wel is het zo dat als een studievisum afloopt, de asielzoeker terugkeert naar het land van herkomst.

Mauro heeft daar ook een verklaring voor getekend. Of Mauro na zijn studievisum echt terugmoet naar Angola, zal beoordeeld worden als hij op zo'n moment een nieuwe aanvraag zou indienen. Het studievisum van Mauro is geldig tot september.

Op band

Maar volgens Tofik Dibi (GroenLinks), die zich in de Tweede Kamer hard maakte voor een verblijfsvergunning voor de Angolese jongen, staan de uitspraken van de minister op band.

Die wil hij snel boven water krijgen, laat hij zaterdagmiddag weten. In de krant zei hij al dat Leers een groot politiek probleem heeft als de uitspraken kloppen.

Bovendien windt Dibi zich op over de suggestie dat Mauro loog bij zijn asielaanvraag. "Bij zijn geboortedatum ging het om een verschil van een paar dagen. In Afrika weten heel veel mensen niet precies wanneer ze geboren zijn. En dat hij de achternaam van zijn moeder opgaf? Die jongen is van jongs af aan door haar opgevoed, niet door zijn vader."

Harde taal

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat de opstelling van Leers doet denken aan wegpesten. "Hij moet zich realiseren dat hij deze jongen kapot maakt en een bestaan in Nederland onmogelijk maakt", aldus de SP'er.

"Als je niet beter zou weten, zou je denken dat Leers hem probeert weg te pesten. Leers zoekt een positie in het asieldebat waarin hij harde taal kan uitslaan."

Knops

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops mag "het bekende jokken" geen reden zijn om Mauro terug te sturen.

"Leers heeft de Kamer eerder geschreven dat het geven van een verkeerde naam voor Mauro geen rol meer zou spelen, tenzij er nieuwe onwaarheden aan het licht zouden komen. Het studievisum is voor een bepaalde tijd, daarna vindt een nieuwe afweging plaats.''

Verdeeldheid

De kwestie-Mauro leidde vorig jaar tot veel ophef in politiek Den Haag. Vooral binnen het CDA legde de kwestie verdeeldheid bloot.

De Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan gingen slechts met veel moeite akkoord met de oplossing om Mauro een studievisum te verlenen, in plaats van een verblijfsvergunning.

Volg de discussie op Twitter hierover via NUlive