AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is bezorgd over de amnestiewet die momenteel wordt besproken in het Surinaamse parlement.

Hij werkt aan een gezamenlijke EU-verklaring, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Als de wet wordt aangenomen, dan betekent dit dat president Desi Bouterse en anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden niet verder worden vervolgd.

Rosenthal wil wel eerst de stemming in het Surinaamse parlement afwachten. Het zou averechts kunnen uitwerken door nu al te reageren, stelde hij.

Vanwege de historische banden is extra zorgvuldigheid op zijn plaats, zei Rostenthal. Nederland is de voormalige kolonisator van Suriname. Wel wordt achter de schermen al gewerkt aan een verklaring, mocht de wet worden aangenomen. "We kijken in EU-verband of we een uitspraak kunnen doen over Suriname", aldus de bewindsman.

Opschudding

Het wetsvoorstel van enkele Boutserse-getrouwe parlementariërs heeft al tot veel opschudding gezorgd. Amnesty International en de VS lieten zich kritisch uit over het plan. Advocaat Gerard Spong, zelf van Surinaamse afkomst, liet weten dat hij de staat Suriname wil aanklagen als de wijziging er komt.

Mogelijk wordt er maandag tijdens een openbare vergadering al over de wetswijziging gestemd. Donderdag werd duidelijk dat de politieke partij van Paul Somohardjo, Pertjajah Luhur, waarschijnlijk voor de wet zal stemmen. Hierdoor is er een meerderheid. De partij zit met de Megacombinatie, de partij van Bouterse, in de regering.

Bekijk de video