DEN HAAG - Janneke Louisa (46) uit Cothen wordt waarschijnlijk de nieuwe partijvoorzitter van de ChristenUnie. Zij is de beoogd opvolger van de scheidende voorzitter Peter Blokhuis.

Het Uniecongres op zaterdag 12 mei in Zwolle moet de voordracht van Louisa nog wel goedkeuren. Dat heeft de woordvoerder van de partij laten weten.

Louisa is gemeentesecretaris in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ze is in 2009 lid geworden van de ChristenUnie.

De commissie die de selectieprocedure heeft uitgevoerd, herkent volgens de zegsman in Janneke Louisa 'een voorzitter die verschillende groepen mensen kan verbinden en visie heeft op de toekomst van de ChristenUnie'.

De commissie acht haar 'in staat het proces van vernieuwing waar de partij voor staat, vorm te geven'.

Achtergrond

Met haar gereformeerde achtergrond en haar huidige lidmaatschap van een evangelische gemeente kent Janneke Louisa de cultuur van grote delen van de achterban van de ChristenUnie. Louisa is getrouwd en moeder van twee dochters.

''Sociale verbanden als gezin, kerk, werkomgeving en sportvereniging zijn belangrijk en geven een scherp zicht op de verschillende verantwoordelijkheden van overheid en samenleving'', zegt ze.

De ChristenUnie krijgt een compacter bestuursmodel. Behalve de kandidaat-partijvoorzitter worden zes andere bestuursleden voorgedragen, van wie drie her te benoemen en drie nieuwe. Alle voordrachten moeten door het congres worden aanvaard.