AMSTERDAM - De Haagse VVD-burgemeester Jozias van Aartsen stelt dat Geert Wilders en de PVV Nederland schade berokkenen.

Met name de reputatie van ons land in het buitenland heeft te lijden.

Ook heeft Van Aartsen kritiek op het Polenmeldpunt dat de politieke partij heeft opgericht.

Hij doet zijn uitspraken donderdagmiddag in het radioprogramma BNR Bernard Hammelburg. "Het beeld van ons land klopt niet meer met de huidige werkelijkheid, en dat roept spanningen op", aldus de burgemeester.

In de regio Den Haag wonen ongeveer 30.000 Polen. Daarvan werkt een groot deel ook in en om de Hofstad, vooral in het Westland. Van Aartsen benadrukt dat er met de meeste van hen geen problemen zijn.

"Met 90 procent van de Polen die in Nederland wonen hebben we geen enkel probleem. Met een deel van de Poolse bevolking hebben we inderdaad moeilijkheden, maar het over één kam scheren – dan moet je niet raar opkijken als een aantal ambassadeurs in Den Haag zegt: dit gaat ons te ver", aldus Van Aartsen.

Reputatie

Volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken schaadt dat de reputatie van Nederland in het buitenland. "Wij hebben altijd voorop gelopen in multilaterale organisaties, zoals de Verenigde Naties, en in Europa. Het beeld van Nederland als het tolerante, open en zakelijke land, klopt niet meer met de huidige werkelijkheid."