AMSTERDAM - Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het 'kat- en muisspel' rondom de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen heel gevaarlijk.

Dit vanwege de mogelijke reactie van de financiële markten, zo stelt hij in een reactie op het voorzetten van de onderhandelingen in het Catshuis.

Hij analyseert de ontwikkelingen van woensdag als een "chronisch gebrek aan leiderschap en het totaal ontbreken van een politiek kompas" bij premier Mark Rutte. Ook de scènes in het Catshuis en het sms'je dat de onderhandelingen in een moeilijke fase zitten zijn volgens hem "deels voor de buhne."

Bovendien maakt hij zich zorgen over "wat de PVV hiervoor gaat terugeisen", en vreest hij dat de partij het breekpunt bij het CDA en de VVD zal neerleggen. Of ze er uitkomen of dat dit een schijnbeweging is, zullen we zien."

Sms

SP-leider Emile Roemer is allerminst verbaasd over het vervolg van de onderhandelingen. "De dag dat de RVD met een sms'je de crisis aankondigt is nog heel ver van ons. Ik dacht dus gelijk: that's part of the game."

Roemer oordeelt kritisch over zijn collega's in de oppositie die gisteren openlijk speculeerden over wat er na de val van Rutte zou moeten gebeuren. "Er worden te vaak balletjes omhoog gegooid door mensen die vervolgens snel weglopen. Daar doe ik niet aan mee."

De enige juiste reactie op de RVD-sms zou volgens Roemer moeten zijn: "Dank voor uw mededeling, we wachten rustig af."

Doormodderen

PvdA-leider Diederik Samsom stelt in een reactie dat de regering kennelijk heeft besloten door te modderen. "Dat is hun verantwoordelijkheid."

"Op dit moment zijn ze bezig met een pakket dat Nederland schade doet. We wachten de verdere plannen af."

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft via Twitter laten weten dat wat hem betreft de oppositie 'in een moeilijke fase' verkeert.

Brinkman is blij met het besluit om door te onderhandelen. "Dit is de enige wijze beslissing", laat hij in een reactie weten. Hij is ook niet verbaasd. "De PVV kan het zich niet veroorloven om links aan de macht te laten komen."

"Het was leuk voor de bühne maar nu moeten ze verantwoordelijkheid nemen." Brinkman liet verder weten geen contact te hebben gehad met de hoofdrolspelers in het Catshuis.

Weinig vertrouwen

Jolande Sap van GroenLinks stelt 'weinig vertrouwen' in de onderhandelingen te hebben. "Het gaat heftig op en neer. Gister was het een moeilijke fase, nu is er weer perspectief."

"Dat laat zien hoe labiel de onderhandelingen zijn. Het hangt nu eigenlijk af van een man: Wilders, of die er nog perspectief in ziet", zo stelt ze.

"Het Catshuis leeft nog, maar ik vrees voor de toekomst van Nederland. We staan al sinds de crisis van 2008 stil en we moeten deze crisis juist benutten als een kans voor hervormingen die het land echt nodig heeft.''

Resultaat

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij laat via Twitter weten het 'goed'  te vinden dat het Catshuisoverleg vervolgd wordt. "Hopelijk nu snel resultaat! In economische crisis zou politieke crisis wel heel slecht zijn.''

Roland van Vliet (PVV) is "opgelucht" dat de onderhandelingen doorgaan. "Ik hoop dat ze tot een goed akkoord komen."

Duidelijkheid

De leider van de ChristenUnie Arie Slob, zegt voor de camera van de NOS blij te zijn dat "er nu duidelijkheid is".

"Het lijkt erop dat ze elkaar nu gevonden hebben. Niet veel mensen in Nederland snappen wat er nu gebeurd is." Hij roept premier Rutte dan ook op 'te stoppen met dit gedoe'. "De burger snapt er niets van en het helpt ook niet de financiele crisis aan te pakken.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat aan NU.nl weten de onderhandelingen in het Catshuis "met grote interesse te volgen". "We wachten de ontwikkelingen af." VNO-NCW riep het kabinet vorige week met klem op Nederland snel duidelijkheid en perspectief te geven over het pakket aan bezuinigingen.

Volg het liveblog

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive