AMSTERDAM – De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen gaan door.

Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De onderhandelingen zijn donderdag direct voortgezet en zullen tot uiterlijk 18.00 uur doorgaan.

"Zij zien voldoende perspectief om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat", aldus het bericht van de RVD.

Tot er een akkoord is bereikt zal mediastilte in acht worden genomen. De oppositie besloot donderdagmiddag geen debat aan te vragen over de ontwikkelingen rond het Catshuisberaad.

PVV-leider Geert Wilders doorbrak de radiostilte kortstondig via twitter voor een sneer richting de oppositie: 'Oppositie in moeilijke fase!'.

Moeilijke fase

Woensdag werden de onderhandelingen in het Catshuis vroegtijdig afgebroken. De onderhandelingen zouden door een 'moeilijke fase' gaan, meldde de RVD namens de drie gesprekspartners.

De onderhandelaars praten sinds 5 maart over miljardenbezuinigingen die nodig zijn omdat het overheidstekort volgend jaar op 4,6 procent dreigt uit te komen.

Het tekort mag volgens Europese regelgeving niet hoger zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Mogelijk lopen de bezuinigingen op tot ver boven de 10 miljard euro.

Hervormingen

Met name VVD en CDA hechten zeer aan hervormingen op terreinen als zorg en sociale zekerheid.

Maar die grote ingrepen lagen hun gedoogpartner PVV juist onder de huidige economische omstandigheden zwaar op de maag. De partij van Wilders wil juist bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.

Onder druk van de PVV moesten VVD en CDA bij de totstandkoming van het regeer- en gedoogakkoord accepteren dat aanpassingen aan de WW of het ontslagrecht achterwege zouden blijven.

Voor aanvang van de onderhandelingen gaf CDA-vicepremier Maxime Verhagen aan dat wat hem betreft er naast bezuinigingen zeker ook hervormingen moesten komen.

De pijnpunten van het Catshuisberaad

Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen rond het Catshuis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive